Odpovědi
clsjeplogo

Záštita
Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP

V této sekci můžete najít odpovědi na nejčastější dotazy týkající se užívání antikoncepce. Pravidelně zde také uveřejňujeme odpovědi na Vaše dotazy zaslané anonymně přes webový formulář.

Na dotazy odpovídá Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

 

ikona pro dotazy forum anti-svg 17.4.2019 - Dobrý den, ve druhém týdnu (9. den) užívání antikoncepce Katya jsem si pravděpodobně nevzala prášek. Chtěla jsem si ho vzít jako vždy, prášek v platu nebyl, ale nevybavuji si, že bych si ho brala, což si běžně pamatuju. Kvůli této nejistotě jsem ale pokračovala normálně v platu dál, tedy když vezmu nejhorší scénář, úplně jsem vynechala jeden prášek a v tom případě jsem v tom platu měla 9 prášků, desátý vynechaný, následně zbytek plata dobraný normálně. Menstruace po dobrání plata přišla, takže těhotenství nepředpokládám. Zajímá mě teď, jestli budu už normálně chráněná po sedmidenní pauze, když začnu brát nové platíčko jako vždy? Nebo se mám raději chránit ještě jinak?

Při novém platíčku jste již plně chráněna.

 

ikona pro dotazy forum anti-svg 11.4.2019 - Dobrý den, je možné zkrátit 7 denní pauzu na např. 4 dny ? Chtěla bych si posunout den, kdy mi další menstruace bude začínat.

Zkracování pauzy, na rozdíl od prodlužování je možne při zachování účinnosti. Nicméně větší jistotu v kontrole krvácení dosáhnete propojováním balení.

 

ikona pro dotazy forum anti-svg 10.4.2019 - Dobrý den, je možné si svoji úplně první antikoncepční pilulku vzít až 4. den menstruace?

Možné to je, ale celý první měsíc užívání nebudou fungovat ve smyslu antikoncepce, tedy je to nerozumné.

 
ikona pro dotazy forum anti-svg 2.4.2019 - Je nebezpečné, pokud mě začaly brnět ruce, dlaně a nohy po zahájení braní Diane?

Pokud by to byly křeče v dolních končetinách, tak ano. Ale brnění ve všech končetinách není známkou nebezpečí.

 

ikona pro dotazy forum anti-svg 28.2.2019 - Dobrý den, mám dotaz ohledně užívaní vaginálního kroužku při zjištěné Leidenské mutaci heterozygotního typu. Užívá jej dcera (24 let) a na mutaci jsme přišly díky mně - po prodělané operaci kolene jsem měla hlubokou žilní trombózu a plicní embolii ve věku 41 let, po vyšetření na hematologii mi zjistili Leidenskou mutaci heterozygot a následně i všem mým třem dětem, z nichž antikoncepci užívá jen nejstarší dcera, právě v podobě kroužku Nuvaring. Může jej prosím používat i nadále při zjištěné mutaci? Pokud ne, jakou jinou antikoncepci, prosím doporučujete? Předem velmi děkuji za odpověď, s pozdravem a přáním hezkého dne Jana 

Dobrý den, podle mezinárodních doporučení by neměla kombinovanou hormonální antikoncepci užívat pro riziko trombózy. Tedy je vhodné změnit na čistě gestagenní tabletky nebo nitroděložní tělísko.

 

ikona pro dotazy forum anti-svg 1.2.2019 - Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za jakou dobu jsem chráněná, když si vezmu první pilulku jiný den, než v době menstruace? Děkuji

Za 14 dní.

 

ikona pro dotazy forum anti-svg 26.1.2019 - Dobrý den, už od doby kdy jsem začala menstruovat, jsem měla nepravidelný cyklus. Poté se to zlepšovalo a bylo to skoro v pořádku, měla jsem pravidelně cykly, následně jsem začala brát antikoncepci. Asi po roce sem ji musela ze zdravotních důvodů přestat brát. Měsíc na to ten cyklus přišel, ale potom už nic, musela jsem na vyvolávací injekci a nyní mi doktorka doporučila abych ji začala brát. Bojím se, že když ji přestanu brát, abych neměla stejné problémy, nebo poté problémy s otěhotněním...

Dobrý den. Není mi jasné, proč se vracíte k hormonální antikoncepci, když jste ji již jednou přestala brát ze zdravotních důvodů. Hormonální antikoncepce zpravidelní cyklus jen opticky, ale případnou nepravidelnost nevyléčí. Sice nebude mít vliv na případné otěhotnění po vysazení, ale nepravidelnost cyklu sama bude se sníženou šancí na těhotenství spojena. Zvolte tedy jiný druh antikoncepce - nabízí se nitroděložní tělísko.

 

ikona pro dotazy forum anti-svg 23.1.2019 - Dobrý den, chtěla bych se zeptat - když mám menstruaci 5 dní a prášky mám vynechat na 7 dní, můžu mít ty zbylé 2 dny pohlavní styk bez ochrany?

Ano, jste chráněná po celou dobu mezi prášky.

 

ikona pro dotazy forum anti-svg 17.12.2018 - Dobrý den, chtěla bych začít s přítelem užívat nehormonální antikoncepci a to přímo Pharmatex krém. Jaký na to máte názor? Přítel by do mě radši neejakuloval, používali bychom to jen kvůli "kapkám lásky". Bylo by to v tomto případě spolehlivé na 99,9 %?

Ani sterilizace není účinná na 100%. Tedy Pharmatex je jistě dobrá volba, žádá se si dodržovat pravidla užívání, ale i tak je účinnost stanovena na cca 97%. 

Takže si myslíte, že tato antikoncepce Pharmatex a metoda sexu je spolehlivá? Ano, je.

 

ikona pro dotazy forum anti-svg 10.9.2018 - Při úplně prvním použití hormonální antikoncepce se moje krvacení zastavilo hned po druhém dni. Je to normální?

  • Dobrý den. Ano, to je v pořádku.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg 6.8.2018 - Dobrý den, ráda bych se zeptala na nitroděložní kuličku IUB™ SCu300B MIDI, zda je pro tělo bezpečné uvolňování mědi nebo jiných kovu a jelikož se jedná o nehormonální tělísko, zda je dostatečně bezpečné proti otěhotnění. Děkuji.

  • Dobrý den, měď vadí jen lidem s Wilsonovou chorobou. Účinnost je velmi dobrá.

ikona pro dotazy forum anti-svg 2.7.2018 - Dobrý den chtěla bych se zeptat na produkt Tanielle - za jak dlouho od prvního dne užívání mohu mít pohlavní styk s partnerem?

  • Pokud užíváte kombinovanou hormonální antikoncepci od 1.-3. dne menstruace, pak se na její účinek můžete spolehnout hned od prvního dne užívání.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg 29.6.2018 - Dobrý den. Má nitroděložní hormonální tělísko nežadoucí účinek na pleť? Říká se že se po něm zhoršuje akné...

  • Systémová dávka levonorgestrelu, který se z tělíska uvolňuje je velmi malá, tedy by tyto problémy přinášet neměla.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg 19.2.2018 - Mám zavedené hormonální tělísko a jdu na konizaci. Je možné mi tělísko po zákroku ponechat, či mi musí být úplně vyndáno? Děkuji

  • Tělísko lze při konizaci ponechat.

 

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

 

ikona pro dotazy forum anti-svg Jaká forma nebo metoda antikoncepce je nejspolehlivější?

  • Za nejméně spolehlivé metody antikoncepce jsou považovány takové, při kterých se lidé spoléhají pouze na přírodu – tedy přerušovaný pohlavní styk nebo počítání plodných dnů. Bariérové metody (kondom, pesar, ženský kondom, atp.) je pak antikoncepční metodou podstatně spolehlivější, použitím kondomu také snižujete riziko přenosu pohlavně přenosných chorob (HPV, HIV, atp.). Za nejspolehlivější metodu proti neplánovanému otěhotnění se považuje nasazení a správné užívání hormonální antikoncepce.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Je pravda, že pokud kojím, tak nemohu otěhotnět?

  • Kojení snižuje pravděpodobnost spontánní ovulace pouze prvních 6 měsíců po porodu. Musí být přitom splněno, že žena kojí plně, interval mezi přikládáním kojence je kratší než 4 hodiny během dne a kratší než 6 hodin v noci a nesmí se objevit menstruace.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Ovlivňuje hormonální antikoncepce možnost pozdějšího otěhotnění nebo může způsobit neplodnost?

  • Žádná z metod kombinované a progestagenní hormonální antikoncepce neovlivňuje funkci ženských pohlavních orgánů, pokud je vysazena. Ovulace a plánované početí mohou nastat u zdravých a fertilních žen během prvního cyklu po vysazení antikoncepce. Příčinná souvislost mezi užíváním hormonální antikoncepce a snížení plodnosti nebyla prokázána. Nicméně ženy musí počítat s tím, že jejich plodnost po 33 roku začne velmi rychle klesat a tedy dlouhodobé užívání antikoncepce je pak může dovést do věku, kdy už organismus fyziologicky není otěhotnění schopen.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Může mít dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce vliv na onemocnění rakovinou?

  • Kombinovaná hormonální, progestagenní i nitroděložní antikoncepce působí preventivně vůči řadě zhoubných nádorů. Ženy, které užívají kombinovanou hormonální antikoncepci, jsou prokazatelně chráněny proti rakovině vaječníků, děložního těla i tlustého střeva a konečníku. Co se týká zhoubných nádorů vaječníků, ochranný efekt kombinované hormonální antikoncepce trvá nejméně 15 let po ukončení jejího podávání. Předpokládá se také, že její široké užití vedlo ke snížení úmrtnosti v důsledku nádoru vaječníku o 30–50 %, což představuje v absolutním vyjádření 2 až 3 tisíce případů úmrtí v Evropě každým rokem.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Užívám tabletovou hormonální antikoncepci – co dělat, pokud si zapomenu vzít pilulku podle předepsaného schématu?

  • Tolerance chyby je maximálně 12 hodin. Pokud došlo k překročení dvanáctihodinové tolerance v prvních 7 dnech užívání, je třeba následujících 7 dnů abstinovat nebo použít doplňkovou kontracepční metodu. Při chybě v posledních 7 dnech užívání se vynechejte neaktivní pilulky, nedělejte přestávku a ihned započněte s užíváním dalšího balení kontracepčního přípravku. V mezidobí není potřeba žádných doplňkových opatření. Tato pravidla neplatí pro přípravky s dynamickým dávkováním.
  • Zásady, které je nutno dodržovat při vynechání jedné tablety a opoždění o více než 12 hodin najdete zde >>>
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Užívám tabletovou hormonální antikoncepci – je možné mít pohlavní styk i v týdnu, ve kterém se pilulky neužívají?

  • Samozřejmě antikoncepce funguje i v tomto týdnu. Principem hormonální antikoncepce je zablokování uvolnění vajíčka a kde není vajíčko, není riziko otěhotnění.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Užívám tabletovou hormonální antikoncepci – může mít zvracení vliv na spolehlivost antikoncepce?

  • Pouze v případě, že vyzvrátíte tabletku, což se může stát tak do 2 hodin od jejího požití.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Užívám náplasťovou hormonální antikoncepci – co dělat, pokud si zapomenu přelepit náplast?

  • Pokud ponecháte náplast děle o více než 2 dny, pak je potřeba dát co nejrychleji novou a po dobu jednoho týdne užívat i další způsob antikoncepce.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Je možné si za pomoci hormonální antikoncepce upravit menstruační cyklus? Není to zdraví škodlivé?

  • V případě komplikací s menstruačním cyklem – ať jde o nadměrné krvácení, bolesti v podbřišku, nevolnost atp., se právě využívá účinků hormonální antikoncepce. V závislosti na metodě nebo typu hormonální antikoncepce je také možné upravit pravidelnost cyklu nebo úplné potlačení krvácení. V případě velkého diskomfortu je nasazení hormonální antikoncepce naopak zdraví prospěšné.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Řada lidí upozorňuje na souvislost užívání hormonální antikoncepce a vzniku hluboké žilní trombózy. Je tedy ohrožena každá uživatelka hormonální antikoncepce?

  • Výskyt tromboembolické nemoci je obecně nízký (5–10 případů na 100 000 žen ve věku 15–44 let) a roste se zvyšujícím se věkem. Jen pro srovnání – v těhotenství je riziko hluboké žilní trombózy až 60 ze 100 000 těhotných. Před nasazením jakéhokoliv antikoncepčního přípravku je ošetřujícím gynekologem vždy pečlivě zhodnocen zdravotní stav konkrétní pacientky, možné kolize s dalšími faktory – např. životním stylem (obezita, kouření), léky a je důkladně posouzena rodinná anamnéza.
  • Pokud pro konkrétní uživatelku není vhodná běžná metoda hormonální antikoncepce, neznamená to, že se proti neplánovanému početí nemůže touto cestou chránit. V případě vyššího rizika kardiovaskulárních onemocnění je jistě dobrou volbou čistě progestagenní antikoncepce.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Jsem silná kuřačka. Znamená to tedy, že nemohu užívat žádnou hormonální antikoncepci?

  • Neznamená, ale je to riziko a jistě by bylo vhodnější zvolit jinou antikoncepci nebo ideálně s tímto obecně životu nebezpečným zvykem skoncovat. U žen do 35 let věku se volí přípravky s nízkou nebo velmi nízkou denní dávkou estrogenů a progestiny s minimální androgenní nebo antiandrogenní aktivitou. U kuřaček starších 35 let se užívání přípravků kombinované hormonální antikoncepce vyloučeno.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Ovlivňuje užívání hormonální antikoncepce sexuální život, např. chuť na sex?

  • Vliv užívání hormonální antikoncepce na sex je individuální. U naprosté většiny žen není nijak ovlivněno prožívání sexu ani touha po něm. U přibližně 4-6 procent se ztrácí chuť na sex, tam je možno zkusit změnit složení pilulky. U přibližně stejného procenta se naopak radost ze sexuálních aktivit zvětší díky odstranění obavy z nechtěného otěhotnění.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg V jakém věku si lze nechat předepsat hormonální antikoncepci bez souhlasu rodičů?

  • Od 15ti let.
 

ikona pro dotazy forum anti-svg Jaká je nejvhodnější metoda antikoncepce pro ženy starší 40 let?

  • Samotný věk je jen jedním z faktorů, které ovlivňují výběr antikoncepce. Jistě není nutno úderem nějakých narozenin měnit antikoncepci. Výjimkou je kouření, kde se úderem 35. narozenin dle studií významně zvyšuje v kombinaci s hormonální antikoncepci riziko infarktu myokardu.
  • Obecně volíme nízkou dávkou estrogenu. Vhodná je i varianta nitroděložní tělíska s levonorgestrelem, který chrání před silným krvácením, které se někdy v tomto věku objevuje.
 

 

 

dot